Pod názvem kombucha (kombucha) se skrývá osvěžující, lehce sladký nápoj, který si snadno připravíte i doma. Tento japonský vynález si zamilovali milovníci zdravé výživy. Jak si ji připravit doma?
Co je to kombucha?
Kombucha, známá také jako čajová houba, je nápoj získaný ze slazeného čaje fermentovaného tzv. čajové houby, jinak známá jako japonská houba. Název produktu pochází z Japonska a znamená čaj z mořských řas. Během fermentačního procesu vzniká v nápoji plyn, díky kterému je kombucha jiskřivá. Má sladkokyselou a osvěžující chuť. Její barva závisí na druhu čaje použitého ke fermentaci – ze zeleného získáme nápoj světlý, z černého – tmavě hnědý. Zdravotní vlastnosti tohoto jedinečného čaje oceňovali již staří Číňané.
Vlastnosti kombuchy
Nápoj kombucha je nazýván superpotravinou, tedy produkty s úžasnými vlastnostmi. Obsahuje četné organické kyseliny, např. kyselina octová, mléčná, jablečná a šťavelová, vitamíny B (B1, B2, B6, B12), kyselina askorbová (vitamín C) a minerální látky jako železo, zinek, hořčík, vápník a měď. Složení kombuchového nápoje dále zahrnuje biogenní aminy, puriny, tuky, bílkoviny, alkohol, kofein, cukr a další látky. Kombucha je lékem na mnoho neduhů a nemocí. Doporučuje se např. na hypertenzi, snížení cholesterolu, premenstruační syndrom, chronický únavový syndrom, posílení imunity, regulace práce trávicího systému, zlepšení funkce jater, ledvin a močového měchýře, očistu těla od toxinů, hubnutí, nespavost, ztrátu paměti, nedostatek chuť k jídlu, revmatismus, cukrovku a rakovinu.
Jak si připravit kombuchu?
Nápoj se vyrábí v procesu fermentace. Kvasinky přítomné v kombuše přeměňují cukr přítomný v čaji na monosacharidy, které jsou metabolizovány mj. oxid uhličitý a alkohol. Vzniká také malá množství kyseliny mléčné a octové. V podmínkách průmyslové výroby je fermentační proces po několika dnech přerušen pasterizací, po které je nápoj plněn do lahví.
Kombuchu si doma vyrobíte velmi snadno a potřebujete k tomu jen pár základních surovin, z nichž většinu najdete v každé kuchyni. Měli byste však být trpěliví, protože příprava nápoje nějakou dobu trvá. Vyberte si zdravé recepty na přípravu tohoto nápoje.
K výrobě kombuchy budete potřebovat:
- 1 sáček černého nebo zeleného čaje
- 100 g bílého cukru
- 250 ml vývaru z předchozího kvašení (kvasu)
- 1 kombucha (houba)
- 1 litr vody
Příprava:
- Čaj by se měl uvařit, osladit a vychladit. Nalijte do velké fermentační nádoby (např. velké sklenice).
- Když čaj dosáhne pokojové teploty, přidejte kvásek a nakonec kombuchu (kombucha by se neměla dotýkat okraje misky). Nádobu přikryjeme gázou.
- Nechte na suchém, zastíněném a teplém místě asi 6-8 dní.
- Hotový nápoj by měl mít sladkokyselou chuť. Nápoj získaný kvašením se přelévá přes sítko do lahví.
Jak dávkovat kombuchu?
S léčbou kombuchou se doporučuje začínat opatrně. Měla by být prováděna pomalu u dospělých i dětí, zdravých i nemocných lidí. Léčbu zahajujeme menšími dávkami a pak je postupně zvyšujeme. Pečlivě sledujeme reakci těla. Pro dospívající a dospělé je nejlepší začít s 2 polévkovými lžícemi (30 ml) třikrát denně, po několika dnech zvýšit na dávku přibližně 150 ml třikrát denně. Mějte na paměti, že množství zkonzumovaného nápoje nemůžete přehánět, abyste usnadnili detoxikaci organismu, kterou kombucha nápoj způsobuje. Raději jej nepodávejte těhotným a kojícím ženám, dětem a lidem s diagnostikovaným onemocněním jater.